Forskjoelet_San_Omega_3

Skrevet av:

En forkjølelse eller to i løpet av året er vanskelig å unngå for de fleste. Sesongen vi står overfor, er da de fleste er mest utsatte. Kroppens slimhinner hjelper til å beskytte mot virus og infeksjoner, og er avhengige av blant annet god blodtilførsel. Om vinteren, når det er kaldt og vi fryser mer, er blodgjennomstrømningen dårligere. I tillegg betyr vinter mer innetid med dårligere luftkvalitet, og at vi oppholder oss tettere sammen med andre mennesker som bærer med seg smitte. Slikt kan gjøre at vi lettere blir forkjølet. Men vi kan likevel ta noen grep for å unngå at vinteren blir mer sørpete enn den må. Vi hjelper kroppen å holde immunforsvaret oppe for eksempel ved å holde sukkerinntaket lavt og ellers sørge for et stabilt blodsukker, og ved å sørge for å få i oss viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som støtter immunforsvaret og slimhinnenes arbeid.

Omega-3_KilderOmega-3-fettsyrer er et slikt viktig næringsstoff. Omega-3-fettsyrer er sentrale for å redusere infeksjoner i kroppen, og bidrar til et velfungerende immunforsvar. Å spise mat som inneholder omega-3-fettsyrer kan dermed være et smart trekk for å holde seg frisk. Det kan selvfølgelig tenkes du likevel blir forkjølt selv om du spiser riktigere og mer fettsyrer. Men kanskje du ikke blir like slått ut som du ellers ville blitt, og sjansen er også større for at du blir raskere frisk.

 

Og visste du at hvis mor tar omega-3-tilskudd mens hun er gravid, blir babyene mindre forkjølet? I en studie fra 2011 fikk gravide kvinner tilskudd av 400 mg av fettsyra Docosahexaenoic Acid (DHA) fra omtrent midten av svangerskapet. Kontrollgruppen fikk et placebo-preparat. Babyene observert både da de var 1, 3 og 6 måneder gamle. Og barna av mødre som hadde spist omega-3 hver dag hadde mindre forkjølelsessymptomer på alle disse stadiene. Konklusjonen fra forskerne var at omega-3-tilskuddene både gjorde at barna sjeldnere ble forkjølet, og også at de ble mindre syke hvis de først ble forkjølet.

Hjelp deg selv til en friskere mørketid: Forebygg vinterens forkjølelser med lure matvaner og omega-3.

Kilde:

Inhoff-Kunsch B, Stein AD, Martorell R, Parra-Cabrera S, Romieu I, Ramakrishnan U. Prenatal Docosahexaenoic Acid supplementation and infant morbidity: Randomized controlled trial. Pediatrics 2011; 128-3: e505 -e512. doi: 10.1542/peds.2010-1386

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *